MANUKA MED – MGO

MANUKA MED – MGO

Manuka med je posebna vrsta meda koja potječe iz Novog Zelanda i Australije. Proizvodi se od nektara cvjetova manuka biljke (Leptospermum scoparium), koja je endemska biljka ovih područja. Ono što ovaj med čini posebnim je visok sadržaj metilglioksala (MGO), koji se nalazi u manuka medu. Metilglioksal je spoj koji se prirodno formira u medu iz dihidroksiacetona, koji se nalazi u nektaru cvjetova manuka biljke.

Manuka med se ističe svojim karakterističnim okusom i aromom te se tradicionalno koristi u alternativnoj medicini zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava. Smatra se da manuka med ima antibakterijska, antimikrobna i protuupalna svojstva te se koristi za liječenje rana, opeklina, grlobolje, prehlade i drugih zdravstvenih problema.

Pri kupnji manuka meda, važno je obratiti pažnju na oznake kvalitete, posebno na razinu MGO-a, jer ona ukazuje na koncentraciju aktivnih spojeva u medu. Manuka med s višim razinama MGO-a obično je skuplji, ali se smatra da ima jača ljekovita svojstva.

Manuka med ima nekoliko svojstava koja ga razlikuju od ostalih vrsta meda i daju mu posebne prednosti:

1. Visok sadržaj metilglioksala (MGO): Manuka med sadrži visoku koncentraciju metilglioksala (MGO), koji je prirodni spoj poznat po svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima. Ovo ga čini učinkovitijim u borbi protiv bakterija i mikroorganizama u usporedbi s drugim vrstama meda.

2. Protuupalna svojstva: Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, manuka med može pomoći u smanjenju upale u tijelu i ublažavanju simptoma različitih stanja, poput grlobolje, upalnih bolesti probavnog sustava ili kožnih problema poput akni ili ekcema.

3. Poboljšanje probave: Manuka med se ponekad koristi kao probiotik za poticanje zdrave probave i poboljšanje crijevne flore. Njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u regulaciji rasta štetnih bakterija u crijevima.

4. Poticanje zacjeljivanja rana: Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, manuka med se često koristi za liječenje rana, opekotina i ogrebotina. Smatra se da potiče brže zacjeljivanje i sprječava infekcije.

5. Jačanje imunološkog sustava: Konzumacija manuka meda može pridonijeti jačanju imunološkog sustava zbog svojih antibakterijskih svojstava te pomoći tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti.

6. Niska vodljivost: Manuka med obično ima nižu razinu vode u usporedbi s drugim vrstama meda, što ga čini manje podložnim fermentaciji i produžuje mu rok trajanja.

7. Specifičan okus i aroma: Manuka med ima karakterističan okus i aromu koji se razlikuju od drugih medova. Njegova bogata i intenzivna aroma čini ga popularnim dodatkom jelima i pićima.

8. Prirodni izvor energije: Poput ostalih vrsta meda, manuka med je bogat prirodnim šećerima koji pružaju brzu energiju. Međutim, zbog svojih dodatnih ljekovitih svojstava, može se smatrati i superhranom koja pruža dodatne koristi za zdravlje.

9. Podrška oralnom zdravlju: Manuka med može pomoći u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini te tako pružiti podršku oralnom zdravlju. Koristi se u različitim proizvodima za oralnu higijenu poput pasti za zube i ispiranja usta.

10. Niska oksidacija: Manuka med ima tendenciju sporije oksidacije u usporedbi s drugim vrstama meda, što znači da zadržava svoje hranjive tvari i antioksidanse duže vrijeme.

11. UMF (Unique Manuka Factor): UMF je još jedan pokazatelj kvalitete i ljekovitosti manuka meda. To je mjera koja kombinira različite spojeve prisutne u manuka medu kako bi se procijenila njegova ljekovita svojstva. Što je veći UMF, to je veća ljekovitost meda.

12. Upotreba: Manuka med se može koristiti na isti način kao i običan med – kao dodatak hrani, u čajevima ili kao zaslađivač. Međutim, često se koristi i u svrhu liječenja rana, opekotina i drugih kožnih problema.

Ovi faktori zajedno čine manuka med jedinstvenim i cijenjenim proizvodom s nizom potencijalnih zdravstvenih koristi.

Izvori:

“Manuka Honey: An Emerging Natural Food with Medicinal Use.” Journal of Pharmacy and Pharmacology, vol. 63, no. 5, 2011, pp. 547–554.
“Leptospermum scoparium (manuka).” New Zealand Plant Conservation Network, www.nzpcn.org.nz/flora/species/leptospermum-scoparium/.

Online Apoteka

Tel: +387 62 505 105

See all author post